Derfor skal du gøre ingenting og med god samvittighed

Derfor skal du gøre ingenting og med god samvittighed

Derfor skal du gøre ingenting og med god samvittighed 600 400 Tulle Hyllested

Mange af os prøver at udfylde hver time af vores dag med ting, vi skal gøre.

Nogle ting er vigtige, men de fleste er ikke. Vi multitasker og føler os næsten skyldige, når vi ikke gør det. Mange af os forveksler travlhed med ægte produktivitet.

En del af os kan have så travlt med noget, der skal gøres, at vi aldrig stopper op og tænker over om noget at det, vi gør, rent faktisk giver glæde og mening i vores liv.

Det hjælper bestemt heller ikke, at travlhed ofte betragtes som noget godt på jobbet og nogle steder bruges det som målestok for, hvor produktiv man er. Måske man er bange for at blive opsagt fra jobbet, hvis man ikke løber hurtigt nok – det kan nemt blive en ond spiral.

Du får aldrig ro og måske du også tager jobbet med hjem. På den måde får du aldrig tid til at gøre ingenting og det er bestemt ikke sundt for hverken din krop eller dit sind.

Du bliver måske også bombarderet med utallige møder og opgaver, og overbeviser dig selv om, at de er nødvendige, men hånden på hjertet, mon ikke der et enkelt eller flere møder og opgaver, du kan takke pænt nej tak til.

Det handler ikke kun om, hvad der sker på jobbet, men også alt det, vi synes, vi skal nå i hverdagen. Vi føler os stressede og bliver påvirket rent følelsesmæssigt, hvilket i værste fald kan føre til, at vi kompenserer på usunde måder, ved f.eks. afhængighed af mad, alkohol el.lign.

GØR SOM ITALIENERNE

Italienerne er verdensmestre i at få tiden til at gå uden at lave noget særligt. På italiensk hedder begrebet: Dolce far niente (oversat til “det dejlige ved at ikke lave noget”).  De gearer bevidst ned med en afslappet middag på en café, en beroligende udsigt til solnedgangen med et glas vin eller en hyggelig gåtur.

Det kunne mange af os lære noget af.

Herhjemme har vi janteloven – og hvis du tillader dig at gøre som italienerne, så er du måske bange for at komme til at virke doven udadtil.

Her skal du huske, at det er fuldstændig ligegyldigt, hvad andre mennesker tænker. Du er vigtigst i dit liv og skal bestemt gøre det, du trives med – så længe du passer godt på dig selv – for når du trives, trives dine omgivelser.

lavingenting.jpg

HVAD ER DIT PERFEKTE ‘INGENTING’?

At gøre ingenting behøver ikke at betyde, at du skal ligge i din seng hele dagen, men hvis det hjælper dig og gør, at du føler dig udhvilet, genopladet og klar til hverdagen, så hvorfor ikke?

Hvis det ikke gør det, er det tid til at finde ud af, hvad din version af dolce far niente er.

Er det noget, du skal gøre alene eller sammen med andre?

Har du brug for at fordybe dig i noget bestemt, der kræver dit udelte fokus, eller har du bare brug for at give dit sind mulighed for at vandre – f.eks. meditere?

Eller måske handler det bare om at komme væk fra den daglige trummerum et par dage om måneden, så du kan læse god bog eller gå en tur i skoven.

Hvis du har problemer med at forestille dig, at du holder pause fra din ‘travle’ tilstand eller ikke er helt overbevist om, at du burde, bør du overveje dette:

Hvor meget glæde og mening har det at have travlt givet dig?

SÅDAN FINDER DU MERE TID TIL INGENTING

At gøre ingenting lyder nemt i teorien, men hvordan får du det faktisk til at ske, hvis du hver dag løber fra den ene opgave til den næste, tjekker lister og næppe har tid nok til at tænke over det, du gør?

Hvis du har en tendens til at føle dig skyldig ved tanken om at “slappe af”, eller du kæmper for at finde tid til at gøre ingenting, så bør du nok tage en alvorlig snak med dig selv.

 1. Tag en beslutning
  Beslut dig for at tage dig tid til at gøre ingenting.
 2. Brug din kalender
  Skriv ”gøre ingenting” ind i din kalender, indtil du har fået lært at have afslapningstid, uden at det skal stå i kalenderen.
 3. Sig fra
  Lær at sige fra og nej til det, der ikke er vigtigt for dig og brug i stedet tiden på ”gøre ingenting”.
 4. Lav fede huller
  Lav nogle store fede huller i din kalender, hvor du har tid til lave absolut ingenting. På denne måde giver du din afslapning fokus, i stedet for at behandle det, som en ”forresten” ting, som du kommer i tanke om, når du tilfældigvis har lidt fritid.
 5. Gå på en digital pause.
  Hvis du ikke kan forestille dig at blive adskilt fra dine digitale enheder, bruger du sandsynligvis for meget tid på dem.Danskerne bruger dagligt over 7 timer på medier. Det er næsten lige så lang tid, som vi er på arbejde, hvis man har en 37-timers arbejdsuge.Skræmmende, ik’ ..

  Forestil dig, at du lukker din computer, smartphone eller tablet ned i en time om dagen – hvad vil der så ske?

 6. Dit job tager alt din tid
  Hvis dit job fylder for meget i dit liv, burde du kikke det efter i sømmene.Det er selvfølgelig ok at have travlt på jobbet, men hvis du konstant tænker på dit job 24/7 – glemmer du dig selv og omgivelserne omkring dig.
  Måske der kan ændres noget på arbejdspladsen, eller måske du skulle overveje et andet job, der kan give dig mere fritid og dermed tid til at lave ingenting.
 7. Søvn
  Få den søvn du har brug for – så din krop får mulighed for hvile sig i de timer, den har brug for.
 8. Husk at dårlig samvittighed, kan du ikke bruge til noget. Det vigtigste er DIG og at du passer godt på din krop og dit sind – og det har du altså lov til.

ingenting.jpg

 (Billede forestiller ingenting)

Kærlig hilsen
Tulle