Slip af med din panikangst

Slip af med din panikangst

Slip af med din panikangst 1120 744 Tulle Hyllested

Har du nogensinde oplevet en pludselig bølge af overvældende angst og frygt?

Et panikanfald er en følelse af pludselig og intens angst. Panikanfald kan også have fysiske symptomer, herunder rysten, desorientering, kvalme, hurtige, uregelmæssig hjerterytme, mundtørhed, åndenød, svedtendens og svimmelhed.

Symptomerne på et panikanfald er ikke farlige, men kan være meget skræmmende. De kan få dig til at føle, at du får et hjerteanfald eller, at du kommer til at kollapse eller endda dø.

Et panikanfald kan være en engangsforekomst, selv om mange mennesker oplever det flere gange.Tilbagevendende panikanfald udløses ofte af en bestemt situation, f.eks. det at gå over en bro, tale offentligt, handle ind i supermarkeder – især hvis denne situation har forårsaget et panikanfald før.

De fleste panikanfald varer et sted fra fem minutter til en halv time.

Hvis du konstant er stresset og ængstelig især om, hvornår dit næste panikanfald kan være, kan du have panikangst.

Uanset årsagen kan panikanfald behandles. Der er flere ting, du kan gøre for at formindske eller fjerne symptomer på panikangst og dermed genvinde din selvtillid og tage kontrollen tilbage over dit liv.

Nedenfor finder du 9 tips, der kan afhjælpe panikangst.

9 tips, der kan afhjælpe panikangst

 

 

 

 

 

 


1. Dybe vejrtrækninger
Mens hyperventilering er et symptom på panikanfald, der kan øge frygt, kan dybe vejrtrækninger reducere symptomer på et anfald af panikangst.
Hvis du er i stand til at kontrollere din vejrtrækning, er du mindre tilbøjelig til at opleve hyperventilering, der kan gøre andre symptomer – og selve panikanfaldet – værre.

Åndedrætsøvelse for panikanfald

Hvis du trækker vejret hurtigt under et panikanfald, kan du gøre dine andre symptomer lettere ved at lave en åndedrætsøvelse. Som f.eks:

  • Træk vejret ind så langsomt, dybt og blidt som muligt, gennem næsen
  • Pust ud roligt og langsomt, dybt og forsigtigt ud gennem munden
  • Nogle mennesker finder det nyttigt at tælle fra en til fem på hver indånding og hver udånding
  • Luk øjnene og fokuser på din vejrtrækning

Du vil begynde at føle dig bedre tilpas inden for et par minutter. Du kan føle dig lidt træt bagefter.


2. Accepter at du har et panikanfald
Ved at erkende, at du får et panikanfald i stedet for et hjerteanfald, kan du minde dig selv om, at dette ”kun” er midlertidigt, det vil gå over.
Dette kan give dig mulighed for at rette fokus på de ting, der kan hjælpe til at stoppe din panikangst.

3. Luk øjnene
Nogle panikanfald kan udløses af ting, der kommer bag på dig. Det kan hjælpe at lukke øjnene under panikanfaldet, for at gøre det lettere at fokusere på din vejrtrækning.

4. Øv opmærksomhed
Meditation, afslapningsøvelser og mindfulness kan hjælpe dig til at holde fast i virkeligheden og i dig selv ved et panikanfald.

5. Fokuser på én ting
Nogle mennesker finder det nyttigt at finde en enkelt ting at fokusere al deres opmærksomhed på under et panikanfald. Vælg en ting at fokusere på og vær så bevist omkring den valgte ting som muligt.
Beskriv genstandens mønstre, farve, former og størrelse for dig selv. Fokuser al din energi på dette objekt, og dine panik symptomer kan aftage.

6. Brug muskelafslapningsteknikker
Ligesom dybe vejrtrækninger, så  kan muskelafslapnings teknikker hjælpe med at stoppe dit panikanfald, ved at du kontrollerer din krops reaktioner.
Slap bevidst af i en muskel ad gangen, start med noget simpelt som fingrene i din hånd, og bevæg dig op gennem din krop.

Muskelafslapnings teknikker vil være mest effektive, når du har øvet dem på forhånd.

7. Hav lavendel ved hånden
Lavendel er kendt for at være beroligende. De kan hjælpe din krop med at slappe af. Hvis du ved, at du er tilbøjelig til at få panikanfald, kan du have lavendel æterisk olie ved hånden og lægge nogle dråber på dine underarme, når du oplever et panikanfald. Træk vejret ind i duften.

Du kan også prøve at drikke lavendel- eller kamillete. Begge er afslappende og beroligende.

8. Gentag et mantra
Sig til dig selv – at ”panikanfaldet er aftagende” og gentag det, indtil du føler, at panikanfaldet begynder at aftage.

9. Få nok afslappende søvn
Utilstrækkelig eller dårlig kvalitet af søvn kan forværre angst, så prøv at få syv til ni timers afslappende søvn om natten.

Har du brug for yderligere hjælp, kan jeg tilbyde dig hjælp til at slippe af med din panikangst ved hjælp af hypnose & samtaler.